Crucea Caraiman - un simbol al muntilor Bucegi

Crucea Caraiman are o poveste ce incepe in urma cu 90 de ani. Ea a fost ridicata la ordinul regelui Ferninand I. A fost construita in memoria soldatilor romani, ce au luptat in Primul Razboi Mondial.

Crucea de pe Varful Caraiman din zona Muntilor Bucegi se mai numeste si Crucea Eroilor. Consideram ca atat acest monument, cat si peisajele pana la acest obiectiv turistic trebuie vazute cel putin o data in viata. In randurile de mai jos vom afla cateva detalii despre acest obiectiv. 

Crucea Caraiman - un monument istoric remarcabil

Crucea Eroilor sau Crucea Caraiman, mai poarta numele de Crucea Comemorativa a Eroilor Romani din Primul Razboi Mondial.



Date istorice despre Crucea Caraiman

Crucea Eroilor este in muntii Bucegi, judetul Prahova si are inaltimea de 39,3 metri. Ea a fost construita intre 1924 si 1928. Ea se afla in apropiere de Varful Caraiman, la inaltimea de 2291 de metri si comemoreaza pe cei 30000 de soldati cazuti pe campul de lupta.

Legende si mituri ce au legatura cu acest monument istoric

Se spune ca acest simbol al Crestinitatii a inceput in urma unui vis. Regina Maria a fost cea care a vazut in acest vis Muntii Bucegi stropit cu sangele eroilor. Aceasta legenda a circulat si in perioada comunista, cu toate ca in urma cercetarilor realizate din anul 1922 nu s-a descoperit nici o legatura de acest gen.

* Vom face acum o mica paranteza pentru a va recomanda o companie de inchirieri auto din orasul Bucuresti. Nu incercati sa va distrugeti masina pentru drumurile lungi. Dar destul cu reclama si sa revenim cu toate acestea la subiectul nostru...

Cu toate acestea in putinele documente istorice pe care le avem vis a vis de acest monument istoric s-a descoperit ca structura metalica a fost construita din portiunile metalice ale podurilor ce au fost contruite pentru Primul Razboi Mondial. Se spune ca pentru a fi realizat un asemenea monument, au participat la constructie si Armata Romaniei. Pentru a fi finalizat acest proiect imens Vanatorii de Munte din Garnizoana Sinaia a fost cea implicata.

Alte date despre Crucea Caraiman

Cu toate ca are inaltimea de 39,3 metri, ea nu este cea mai inalta cruce din Romania. Prima in lista celor mai inalte cruci din tara noastra este Crucea Trinitas de pe Dealul Paun, care are 40 de metri. Urmatoarea pe lista este Crucea Caraiman, fiind urmata de cea din Pasul Tihuta, cu 31 de metri. Pe locul patru in aceasta lista este Crucea de pe Dealul Perchiu cu inaltimea de 30 de metri.

In anul 2013, pe data de 14 august pe site-ul de la Guiness World Record a fost notata ca fiind cea mai inalta cruce amplasata pe un munte. Autorul acestui monumet istoric este arhitectul Ludovic Dolinschi. Activitatea si coordonarea ei a fost administrata de seful Directiei de Poduri, Emanuel Bruckner.

Pe data de 29 mai 2018 Banca Nationala a Romaniei a pus in circulatie o moneda comemorativa de 100 de lei. Acestea au fost scoase in 250 de exemplare.

Proiectul Crucea Caraiman a intrat in restaurare in anul 2014 de Ministerul Apararii Nationale. De asemeni, in luna ianuarie 2016 s-a aprobat prin Hotarare de Guvern un memorandum prin care Crucea Caraiman a trecut din administratia statului in administrarea Ministerului Apararii.

Comments

Locuri de Vizitat in Romania

Focul Viu Lopatari, Terca din judetul Buzau

Renault Kadjar cu pachetul de inchiriere si rent din anul 2023

Fiat Tipo | Rent a car in Otopeni si Bucuresti ( 2023 )